Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2011 23:29 - Екскурзия до Истанбул
Автор: elenagram Категория: Туризъм   
Прочетен: 1320 Коментари: 0 Гласове:
2



Най-сетне и аз да зърна Стамбул града. Народът се извървя преди години, какво ли не купува, а аз се засилих едва през последните три години да посещавам различни градове от тази съседска нам държава. Пак по предложение на някои учителки от училището Петя организира и тази година посещение до Турция със смесени причини. Хем да разгледаме забележителностите, хем да напазарим на връщане. Така и стана. Малко по-късно от обичайното (за Деня на народните будители) се гръмнахме, та посетихме и Цариград. Няма да описвам подробно патилата ни. Само накратко ще изредя посетените забележителности. Всъщност ще ми бъде малко трудно с тия турски имена (по 3-4 думи). Пътуването до Истанбул не беше интересно. Спирахме на няколко места за това-онова и към 13.00 ч. бяхме пред хотела. Забелязах, че наоколо беше пълно с хотели – един до друг почти. Намирахме се в град с население колкото три Българии.  Как ли се управлява?! Хотелчето беше приятно скромно. Чисто и с удобства. Топличко, дори много. Имаше и 2 компа с Интернет. Първо направихме разходка из Истанбул с автобуса. Придвижвахме се бавно, защото имаше голямо движение и  задръствания. Времето беше с нас – „провирахме се между капките”, както се казва. Дъжд не дъжд, успяхме да приключим обиколката. Е, не видяхме отблизо културния и финансовия център на града. Но пък сведващия ден нащраках доста снимки на небостъргачите. Само до културния център не можах да се докопам. Нищо, да остане за следващото ми посещение. Защото съм сигурна, че скоро ще има. Много ми хареса града и беседата на екскурзовода. Естествено, повечето неща от разказаното не запомних. Не можах да посетя Аквариума по финансови причини, за което много съжалявам. Хитри са тия турци! За да посетиш българската църква ти искат пари и то не малко. Но влизането в Синята джамия беше включено в обиколката на града.

На втория ден имахме разходка с корабче по Босфора. Мислех да я пропусна. Какво ли щях да видя!? Но гледката от водата е съвсем различна от тази по суша. А и усещането, че летиш по вълните...Тази разходка ми напомни за една друга, преди доста години, но с подобни чувства – по Сена в Париж. Тогава на малки глътки отпивах ледената кла и задржах дълго в устата си при мисълта, че поглъщам солиден процент от заплатата си. Този път не посмях да повторя експеримента си.

Третия ден беше посветен на пазаруването. Що пара се изсипа по турските пазари... Автобусът стана тесен. Напълни се с разни торби и пакети. Човеците се губеха между стоката. По пътя за граничния пункт ни застигна първата за сезона зимна буря. Шофьорът с мъка си пробиваше път през гъстата мъгла. Много от пътничките се притесняваха от проверка на границата. На турската минахме бързо. И на българската имахме късмет. При съобщението, че в автобуса пътуват 100% учители от Поморие, митничарът се отказал от тършуване и махнал пренебрежително с ръка, разказа шофьорът. Веднъж да ни провърви и на нас, даскалите.
Снимките са качени тук:
http://elena.snimka.bg/nature/istanbul-turquie.634193#




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elenagram
Категория: Лични дневници
Прочетен: 50834
Постинги: 14
Коментари: 20
Гласове: 85
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031