Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2018 20:16 - сбъдната детска мечта
Автор: elenagram Категория: Туризъм   
Прочетен: 2129 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Най-после, на 63-годишна възраст успях да осъществя една моя детска мечта – да посетя Ленинград. Няколко пъти през годините правих опити да се запиша на екскурзия, но винаги нещо объркваше намеренията ми. И ето сега, след продажбата на един наследствен имот, реших да похарча моя дял от парите  не за лакомства и за синовете, а за себе си.  Пък и след продължителни и сериозни боледувания се почувствах силна и здрава за такова дълго и уморително пътешествие. В Интернет бързо попаднах на фирма, която организираше посещение на Ленинград през белите нощи. С директен полет и то от летище Бургас. В Москва бях ходила вече няколко пъти и не ми беше интересно отново да я посетя. Мечтата ми беше онзи далечен северен град, за който бях прочела много книги и изгледала много филми. Освен това там имах една приятелка от детските години, с която продължихме кореспонденцията си дори и през трудните политически и икономически години. Бяхме се виждали с нея в Поморие преди 40 години. Сега беше мой ред за гостуване.

Приключенията ми започнаха още при пристигането на летището в Санкт Петербург, както сега наричат града. Някой блеьок беше посочил във визата ми, че съм от Бургундия.  И митничарите вежливо ме помолиха да почакам докато поправят очевидната грешка. Други некадърници така я поправиха, че се наложи да изчакаме цялата група още половин час за повторни корекции. Това малко недоразумение обърка цялата ни програма за деня.  Без да се настаняваме в хотела продължихме с обиколките на предвидените за деня забележителности.

Няма да описвам подробно и последователно посещенията ни, защото не бих могла да ги възпроизведа. В главата ми все още се въртят имена на велики руски императори и императорки, дворци и палати, паркове и паметници. Съвсем обърках реда на династията Романови, кой на кого е  син, коя австрийска принцеса е станала велика руска императрица... На кого принадлежи едикой си замък. Първият ден бях като омагьосана, вървях в колоната, гледах и слушах. Дори се отказах да правя снимки, за да не пропусна нещо важно от беседата на екскурзоводката ни. А тя беше печена жена!!! Веднага въдвори ред и дисциплина в редиците ни. А забележките й за някои факти от руската действителност бяха поразителни. Запомнила съм едно: когато минахме покрай някакъв луксозен бижутерийски магазин ни посъветва да го прескочим – в него цените на кехлибара били като номерата на мобилни телефони. Как да не я харесаш тази жена!?

Първата ми препоръка към вас е ако още не сте ходили в тази посока, да го сторите възможно най-скоро. Никакви снимки не могат да заменят приятния гъдел от директната гледка на някоя забележителност. Колко сме странни ние хората! Хвалим се, че сме видели Крайцера „Аврора” например. И какво от това? Ще ни контрира някой скептик. Имам чувството, че чак сега, след като го видях пред мен повярвах в съществането му. Като че ли е било приказка преди.

Мислех си, че зная много неща за този град. Но съм се заблуждавала. Знаех, че река Нева пресича града, както Марица минава през Пловдив. Но тук научих и видях много Неви и Невички. Сигурно всички сте виждали пеещи фонтани, но не и мостове. Среднощната ни разходка по Нева с корабче беше нещо неописуемо. Осветени дворци от двете страни и ние се промушваме като в шпалир, развълнувани води от сновящите насам-натам скутери, тайнствено пречупване на мостовете... Съвсем различно изживяване от това да гледаш на снимка повдигнатите мостове.

Не е възможно в няколко реда да опиша това, което съм видяла и което ме е впечатлило в Ленинград. С кратки думи мога да го характеризирам така: чист, величествен, красив, зелен, исторически. Всяка сграда, всеки предмет е свързан с исторически момент от живота на този град. Ако живеех там сигурно щях да се пръсна от гордост.




Гласувай:
6



1. rosiela - Хубав град е Петербург, спор няма.
04.02.2018 22:00
А за Петродвореца с алеите, двата двореца всъщност и с алеите със златни фонтани да не говорим. Дотам се стига с яхта. Върнахте ми спомените. Но дотам сигурно не сте стигнали, както и до селото Пушкиное, защото оскъпява екскурзиите. Ние бяхме там по време на соца - Москва, Ленинград тогава и Киев за 20 дни, трима души, поразително евтино беше, поради братските дружби. Има какво да се види. Между градовете пътувахме с влак, затворен, без право на слизане от перона и имаше голяма беднотия. Включително много бедни и в метрото в Москва. Върхнате ми спомени и Ви благодаря. Не бих се пръснала от гордост да съм рускиня, гордост ми е, че съм българка, но въпрос на гледна точка. Евтино за нас беше и пазаруването там . Сега било скъпо, казваха ми.
цитирай
2. barin - Здравей, elenagram. Ленинград, ...
06.02.2018 17:41
Здравей, elenagram. Ленинград, сега Санкт Петербург е един от най-красивите градове в Европа. Баща ми е учил два пъти там- курс и военна академия. Не съм ходил, но хората казват, че от европейските градове си заслужава да се видят няколко: Париж, Санкт Петербург, Виена, Венеция, Прага.
Поздрави!
цитирай
3. pvdaskalov - * 1 *
07.02.2018 16:13
barin написа:
Здравей, elenagram. Ленинград, сега Санкт Петербург е един от най-красивите градове в Европа. Баща ми е учил два пъти там- курс и военна академия. Не съм ходил, но хората казват, че от европейските градове си заслужава да се видят няколко: Париж, Санкт Петербург, Виена, Венеция, Прага.
Поздрави!


Ваньо, и Амстердам!!! Бил съм там два пъти по един месец. Самите холандци питат: "Къде ще бъдеш този уикенд - в чужбина или в Амстердам!

Колкото до Санкт Петербург, никога няма да си простя, че не си направих труда да го посетя. Библиотеките в Москва ми "изядоха" времето. Не можех да се откъсна от тях, въпреки тримесечния си престой там.

Лена, много увлекателно разказваш! И в хубав град живееш. Не съжалявай. Белите нощи побъркват!

Поздрави и на двама ви!
П и е р
цитирай
4. elenagram - Привет
10.10.2018 11:40
Първите два вече съм посетила. Остават ми още много...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elenagram
Категория: Лични дневници
Прочетен: 50838
Постинги: 14
Коментари: 20
Гласове: 85
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031